Chcete sa LIEČIŤ alebo VYLIEČIŤ ?

VODA

02.06.2012 15:50

Pojem "pitný režim" snáď uznáva každý a nerešpektuje takmer nikto. Jeho dodržiavanie je dôležité bez ohľadu na to, či ste zdraví, alebo chorí, tuční, chudí. Piť treba pri športovaní aj pri odpočinku.

 

Koľko treba piť?

Svoju hmotnosť  ...kg/ vydeľ  20 = vyjde ti množstvo litrov tekutín potrebných pre tvoje telo na jeden deň

Súčasná spoločnosť je nastavená tak, aby systematicky potláčala prirodzené potreby ľudí. Všetko je akosi dôležitejšie, než biologické funkcie. Počas vyučovacej hodiny, či počas práce sa akosi "nepatrí" zájsť na záchod, alebo ísť sa "len" napiť. Už deti v predškolských zariadeniach majú slabý pitný režim aj to spĺňaný nevhodnými tekutinami.Školské bufety ponúkajú samé sladené vody plné konzervantov, umelých farbív a sladidiel.  Pri dlhom sedení na porade nie je vhodné len tak vstať a ponaťahovať stuhnuté telo. A tak si postupne zvykáme na to, že hoc aj telo vysiela rôzne signály, že by sa niečo malo spraviť, nie sú rešpektované. A postupne ich prestaneme vnímať.

Alebo ich nesprávne interpretujeme. Neraz za pocitom hladu stojí smäd. Stačilo by sa dobre napiť vody a "hlad" je preč. Ak máte problémy s nadváhou, skúste si to – funguje to bezpečne.

Postupne sme sa naučili celkom ignorovať prirodzené potreby. Jednou z nich je aj pitie. Nedá sa spoliehať na to, že by sme pocítili smäd v tú "pravú chvíľu". Pocit smädu sa dostaví až keď už je veľmi neskoro – keď je strata tekutín priveľká.

Chcete schudnúť? Pite pravidelne

Táto zásada platí a je overená. Ak sa pravidelne napijete, napríklad každú hodinu po celý deň, významne vám to zlepší metabolizmus. To plus rozumné zloženie stravy samo postačí, aby sa ručička na vašej váhe začala posúvať smerom ku lepším číslam.

Menej vody, menší výkon

Dehydrovaný človek podáva nižší výkon. Preto je vhodné takmer sústavne piť menšie množstvá tekutiny, aby ste tomuto stavu predchádzali.

Úplne najhoršou z možností je prax niektorých ľudí dať si ráno šálku kávy a druhý pokus o príjem tekutín nasleduje možno až pri obede. Možno vám to niekoho pripomenie – čítajte ďalej, či by vám náhodou nesedeli aj niektoré ďalšie súvislosti.

Človek, ktorý má v tele menej vody, než potrebuje, podáva zhoršený výkon.

Prvé príznaky nedostatku tekutín asi nezbadáte, pretože len veľmi mierne stúpne telesná teplota. Postupne, ako klesajú zásoby vody začína klesať výkonnosť, pridáva sa únava. (Žiaľ, únava, nie pocit smädu.) Prejavy dehydratácie môžu byť individuálne, ale ak máte niektorý z nižšie uvedených stavov, vždy v prvom rade myslite na to, že príčinou môže byť "obyčajný" smäd.

  • únava
  • sucho v ústach
  • bolesti hlavy
  • podráždenosť
  • pocity otupenosti, apatie
  • závraty
  • pozorovateľný pokles výkonnosti
  • vyšší tlak krvi
  • kŕče

O dehydratácii môžete uvažovať aj u ľudí, ktorí sú zlostní / malátni / otrávení v určitých časoch, napríklad pred obedom. Môže ich len bolieť hlava, sú v nepohode. To môže byť spôsobené prostým nedostatkom vody – ak ráno niekto vypije šálku kávy, pred obedom sa už môžu prejavovať viaceré z uvedených príznakov dehydratácie. V horúcich letných dňoch môže vyšší tlak krvi spôsobený práve týmto mechanizmom spôsobiť srdcový záchvat.

Prejavy dehydratácie sú aj menej viditeľné – zahustenie telesných tekutín má za následok spomalenie metabolizmu. Dlhodobejší nedostatok tekutín môže poškodiť napríklad ľadviny, pečeň. Môže sa prejaviť poruchami trávenia. V organizme sa hromadia toxické látky. Nedostatkom vody trpí aj pleť. 

Človek, ktorý pije málo trpí úplne zbytočne a ani ho nenapadne, že príčina je možno tak prostá. Stačilo by riadne sa napiť.

Kontakt

Marta Kolštromová

terapiapijavicoulekarskou@gmail.com

facebook - Martuška Kolštromová

pôsobím v okrese Martin, ale aj inde podľa dohody

tel: 0918 919237
pošlite SMS "pijavicka.priezvisko "
a ja Vám zavolám

IČO 37138111
DIČ 104 341 59 78
pracovné dni od 8:30 - 19h
sobota od 10 - 14h + 50% z ceny služieb
nedeľa - voľno, venujem sa mojej rodine
Súrne prípady vybavím , skúste zavolať

Vyhľadávanie

BARTER MOŽNÝ

Barter alebo barterový obchod je forma obchodnej činnosti, pri ktorej je tovar alebo služby priamo vymenený za iný tovar alebo služby bez použitia peňazí.

               *
„Pověz mi a zapomenu.
Ukaž mi a já si vzpomenu.
Ale nech mne se zúčastnit a já pochopím.“

Konfucius
 
 

Alebo po  našom , raz vidieť je lepšie ako stokrát počuť.

                       *

PIJAVICA LEKÁRSKA OBJEDNÁVKA

V tejto kategórii nie sú žiadne produkty.

© 2012 Všetky práva vyhradené.

Vytvorte si web stránku zdarma!Webnode